Столтенберг: Ердоган се съгласи да пусне Швеция в НАТО

IncreaseГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че по време на срещата си с Реджеп Тайип Ердоган и шведския министър-председател Улф Кристерсон днес турският президент  се е съгласил да внесе в парламента за ратификация протокола за приемането на Швеция в НАТО.

Това съобщи Би Би Си.

"Като се има предвид първостепенното значение на възпирането и отбраната в евроатлантическата зона, турската страна ще представи протокола за присъединяването на Швеция към НАТО на Великото национално събрание и ще работи в тясно сътрудничество със събранието, за да осигури ратификацията", се казва в изявлението на Столтенберг.

От една година Ердоган блокира присъединяването на Швеция към НАТО, а в понеделник неочаквано заяви, че няма да даде зелена светлина за това, освен ако Европейският съюз не размрази преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

Турция също така обвинява Швеция, че е приела кюрдски бойци.

Като един от 31-те членове на НАТО, Турция има право на вето върху присъединяването на всяка нова държава към групата.

Г-н Столтенберг говори във Вилнюс късно в понеделник, след като беше домакин на разговорите между Ердоган и шведския министър-председател Улф Кристерсон преди срещата на върха на НАТО в литовската столица.

Столтенберг определи това като "историческа стъпка", но подчерта, че не може да се посочи "ясна дата" за това кога Швеция ще може да се присъедини към военния съюз.

Ръководителят на НАТО заяви, че "Швеция и Турция са работили в по-тясно сътрудничество, за да отговорят на легитимните опасения на Турция за сигурността.

Сунак иска възможно най-скоро Швеция в НАТО

Това заяви той пред турския президент

"Като част от този процес Швеция измени конституцията си, промени законите си, значително разшири операцията си за борба с тероризма срещу ПКК (Кюрдската работническа партия) и възобнови износа си на оръжие за Турция."

Понастоящем Турция и Унгария са единствените две страни членки на НАТО, които все още не са ратифицирали молбата на Швеция за членство.

Блинкън настоя Турция да пусне Швеция в НАТО сега

Турция още не е казала дали ще стане

Запитан за съпротивата на Будапеща, г-н Столтенберг заяви, че "Унгария даде ясно да се разбере, че няма да е последната, която ще ратифицира".

"Мисля, че този проблем ще бъде решен", добави той.